Nauwelijks drie maanden na het einde van een omvangrijk stimuleringsprogramma om de economie van de eurozone aan te jagen, ziet de Europese Centrale Bank (ECB) zich genoodzaakt om een nieuw programma met goedkope leningen voor banken te starten.

Donderdag kondigde de ECB een nieuwe ronde zogeheten TLTRO’s (spreek uit als teltro’s) aan; goedkope leningen aan banken. In 2014 en 2016 werden al vergelijkbare programma’s ingezet.

De leningen zijn direct gekoppeld aan de leningen die banken aan consumenten en bedrijven doen. Kunnen de banken aantonen dat ze de kredietverlening aan consumenten en bedrijven verhogen, dan betalen ze dus ook minder rente. Zo wil de ECB zo direct mogelijk de bredere economie stimuleren.

Carsten Brzeski, hoofdeconoom bij ING Germany, benadrukt niet zozeer verrast te zijn door de maatregelen, maar wel door de timing. Hij had verwacht dat de ECB de stap in april zou aankondigen.

Goedkope leningen terugbetalen

De econoom had wel verwacht dat de ECB uiteindelijk nieuwe leningen voor banken zou moeten inzetten. De leningen uit de vorige programma’s lopen volgend jaar namelijk af. Banken moeten dan hun goedkope leningen daadwerkelijk gaan terugbetalen. Zo is het nieuwe programma eigenlijk een soort verlenging van de oude maatregelen, legt Brzeski uit.

Als de goedkope financiering voor banken weg zou vallen, wordt het ook waarschijnlijker dat ze hogere rentes moeten rekenen, vertelt hij. Dit zorgt er juist voor dat de economische groei wordt afgeremd. “Als de ECB niet wil dat het beleid verkrappend gaat werken, dan moest het optreden”, zegt Brezski.

Economische groei eurozone vertraagt

En voorlopig kan de economie van de eurozone dat nog niet aan. De vooruitzichten zijn juist verslechterd in de laatste drie maanden. Zo verlaagde de ECB de groeiverwachting voor dit jaar van 1,7 procent naar 1,1 procent. Vooral de Italiaanse en Duitse economieën zijn gestopt met groeien, terwijl in de rest van de eurozone de verwachtingen flink zijn verlaagd.

Brezski verwacht niet dat de nieuwe aangekondigde maatregelen de eurozone-economie gaan aanjagen. “Het zijn toch vooral technische maatregelen. Die kunnen voorkomen dat het slechter gaat, maar het zijn niet maatregelen die ervoor gaan zorgen dat het beter gaat. Als de ECB de economie wil aanjagen, dan moeten ze met heel nieuwe instrumenten uitpakken.” Hij noemt een nieuw opkoopprogramma of het opkopen van aandelen als voorbeelden.

Het probleem van de centrale bank is nu ook vooral dat de onzekerheden voor de Europese economie van buiten de eurozone komen. ECB-president Mario Draghi noemde geopolitieke problemen en handelsbeperkingen al in zijn toelichting op het rentebesluit. Verder is er een Chinese economie die afkoelt en ook zijn effect heeft op de rest van de wereld. “Die onzekerheid is gewoon echt ontzettend groot. Ik zou niet willen ruilen met de ECB.”

Bron: Nu.nl